Články
Jak může celiatik přirozeně doplňovat vlákninu?
13.5.2024 9:00.00 158 Komentáře: 0
Pro lidi s celiakií je důležité dodržovat bezlepkovou dietu, která zahrnuje konzumaci potravin bez obsahu lepku. Přirozeně doplňovat vlákninu může být proto výzvou, ale s dostatečnými znalostmi a kreativitou je toho možné dosáhnout. Proč je pro celiatika důležité, aby doplňoval vlákninu, které potraviny ji obsahují?
Připravte dětem ty nejlepší domácí bezlepkové palačinky a vafle
29.4.2024 9:00.00 655 Komentáře: 0
Které dítě by nemilovalo palačinky či vafle? Vůně, která se šíří z kuchyně do celého domu, probudí i toho největšího spáče. Připravte palačinky a vafle v bezlepkové verzi a inspirujte se, aby byly chutné a lahodily dětskému (a nepochybně i dospělému) oku.
Proč je spánek důležitý a jaké bezlepkové pokrmy konzumovat k večeři?
19.4.2024 9:00.00 140 Komentáře: 0
Kvalitu spánku ovlivňují různé faktory – stres, kofeinové nápoje, ponocování či aktivity, kterým se věnujete těsně předtím, než si lehnete do postele. Na spánek však pozitivně či negativně působí i to, jaké pokrmy si dopřejete k večeři. Správnou volbou jsou lehce stravitelné potraviny, které nezatěžují žaludek. Díky nim je lidské tělo schopné lépe usnout a odpočívat i během noci. Jaké bezlepkové a lehce stravitelné potraviny či jídla si může celiak dopřát k večeři?
Celiakie a její souvislost s kožními onemocněními
8.4.2024 9:00.00 310 Komentáře: 0
Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku – proteinu, který se nachází v pšenici, žitě a ječmeni. Nejvíce postiženým orgánem při celiakii je tenké střevo. Kromě trávicích potíží se však celiakie může projevit také ve formě kožních příznaků, což negativně ovlivňuje kvalitu života pacienta. Jaká jsou nejčastější kožní onemocnění a jejich projevy? Jsou součástí života každého celiaka?
Jak připravit bezlepkový pita chléb a co k němu podávat?
25.3.2024 12:51.04 714 Komentáře: 0
Pita chléb, známý také jako pita nebo arabský chléb, je spojen s kuchyní různých kultur v oblastech Středomoří a Blízkého východu. Řecké, turecké, libanonské, izraelské a jiné kuchyně používají tento měkký, pružný a tenký chlebíček se starověkým původem ve více variantách. Jakou má chléb historii, jak jej připravit v bezlepkové verzi a s čím jej podávat?
Zdravé přírodní alternativy – domácí bezlepková a bezlaktózová mléka
29.2.2024 11:40.58 234 Komentáře: 0
Oblíbili jste si různé bezlepkové a bezlaktózové alternativy klasického mléka? Vyzkoušejte si je vyrobit v pohodlí domova. Z kokosu, máku či mandlí můžete snadno připravit lahodné a zdravé nápoje vhodné buď jako svačina, nebo do kávy, s křupavými müsli či jako přísada do koláče. Zaručeně si na nich pochutná každý člen rodiny, ať malý, tak i větší.
Mohou celiaci pít alkohol?
14.2.2024 10:23.01 471 Komentáře: 0
Bezlepková dieta znamená pro mnoho lidí úplnou změnu životního stylu, omezení potravin a nápojů, které mají rádi, ale po kterých se necítí právě nejlépe. I v této souvislosti si možná někteří celiaci kladou otázku týkající se konzumace alkoholu a jeho bezlepkových alternativ. Mohou celiaci bezpečně pít alkohol? Existují jeho bezlepkové verze a jaká rizika může přinášet pravidelná konzumace alkoholu?
Jak žít v harmonii se členem domácnosti, který nemůže konzumovat lepek?
31.1.2024 9:00.00 629 Komentáře: 0
Pokud v jedné domácnosti žijí necelatici s celiatikem, vyžaduje to mnoho času, jako například na přípravu jídla, ale také na komunikaci mezi jednotlivými členy. Jak tedy žít v harmonii s neceliatiky? Jak s nimi komunikovat, jak uskladňovat potraviny bez lepku a jak je nesmíchat s těmi, které lepek obsahují? Je vhodné, aby celiatik používal tytéž kuchyňské pomůcky (vařechy, naběračky apod.), které slouží zbytku rodiny?
Psyllium při celiakii – jak jej využít?
15.1.2024 9:00.00 1388 Komentáře: 0
Psyllium nebo jitrocel indický je zdroj rozpustné vlákniny podobné té, která se nachází například v ječmeni či ovsu. Je proto skvělým zdrojem vlákniny i pro lidi, kteří mají problém se snášenlivostí obilné vlákniny. Psyllium optimalizuje funkci trávicího traktu a stimuluje střevní peristaltiku. Jaké jsou jeho další účinky a benefity a proč by ho celiatici měli zařadit do jídelníčku, a to nejen samotné, ale také jako součást různých slaných či sladkých receptů?
Nejsladší bezlepkové Vánoce – upečte si chutné pečivo
14.12.2023 9:00.00 736 Komentáře: 0
K adventu a předvánočnímu období neodmyslitelně patří kromě aroma jehličí, skořice či svařeného vínka i vůně vánočního cukroví, které v našich příbytcích vytváří tu správnou atmosféru. A že je ve vaší rodině někdo celiatik? To vůbec nevadí. Upečte si s námi ty nejchutnější slaďoučké vánoční koláčky – perníčky, linecké kolečka a vanilkové rohlíčky –, které potěší nejen „bezlepkáče“.