Zdravé přírodní alternativy – domácí bezlepková a bezlaktózová mléka
Přidáno: 29.2.2024 11:40.58 Počet shlédnutí: 234
29 Únor 2024
Oblíbili jste si různé bezlepkové a bezlaktózové alternativy klasického mléka? Vyzkoušejte si je vyrobit v pohodlí domova. Z kokosu, máku či mandlí můžete snadno připravit lahodné a zdravé nápoje vhodné buď jako svačina, nebo do kávy, s křupavými müsli či jako přísada do koláče. Zaručeně si na nich pochutná každý člen rodiny, ať malý, tak i větší.
V dnešní době existuje mnoho lidí trpících různými intolerancemi, běžnou bývá laktózová. Kravské, kozí či ovčí mléko způsobuje jedincům s tímto onemocněním potíže, proto čím dál častěji sahají po alternativách – a jednou z nich je právě ta rostlinná. Na rostlinném mléku si kromě lidí s intolerancí na laktózu pochutnávají i vegani, ale také ti, kteří netrpí nesnášenlivostí potravin a kterým tato obměna jednoduše chutná a rádi si s ní zpestří jídelníček. Stejně si na své přijdou i celiaci, avšak ti musí volit mléko vyrobené ze surovin, které jsou bezlepkové. Co se týče výživových hodnot, rostlinná mléka se s klasickými živočišnými nedají porovnat, ale mají různé prospěšné zdravotní benefity.
Rostlinná mléka jako součást kulturního dědictví
I když se může zdát, že boom kolem rostlinných mlék se rozmohl zejména v posledních letech, pravda je trochu jiná. Alternativy živočišných mlék jsou totiž součástí kulturního dědictví mnoha národů už tisíce let. Lidé je pili z různých důvodů, často proto, že jiné mléko k dispozici neměli. Také ale věřili, že rostlinná mléka, respektive ingredience, z nichž byla vyrobena, mají léčivé účinky, proto je využívali i jako součást tradiční medicíny. Mléko z mandlí bylo například v Egyptě považováno za symbol plodnosti a vitality, kokosové v některých asijských zemích jako elixír zdraví, makové zas bylo vnímáno jako nápoj pomáhající při nespavosti či úzkosti.
Věděli jste, že?
Tradiční rostlinný nápoj sikhye si rádi dopřávají i v Koreji. Vyrábí se z vařené rýže, sladového extraktu a cukru. Španělé si zase pochutnávají na tradičním nápoji s názvem horchata de chufa vyráběném z podzemních mandlí.
Benefity doma vyrobených rostlinných mlék:
- Neobsahují laktózu.
- Neobsahují kasein.
- Obsahují různé minerály a vitamíny.
- Jsou zdrojem rostlinných bílkovin.
- Představují také zdroj kvalitních tuků.
- Čistý produkt – bez umělých barviv, syntetických látek a aromat.
- Náhrada klasického mléka při vaření či pečení.
- Bez přidaného cukru.
- Jejich příprava je rychlá a jednoduchá.
Celiak si rostlinné mléko může vyrobit například z následujících ingrediencí:
- kokos,
- mák,
- ořechy (mandle, kešu, lískovce a jiné),
- sója,
- rýže,
- sezam.
Domácí kokosové mléko
Kokosové mléko je skvělou alternativou živočišného mléka, zpestří vaření i pečení. Je typické svou vůní a sladkou chutí, obsahuje různé živiny – minerály, vlákninu, vitamín C a zdravé tuky. Kokos má různé zdravotní benefity: podpora imunitního systému, uklidnění nervového systému, detoxikace organismu, zesvětlení zubů, udržování optimální hladiny cukru v krvi, schopnost zmírňovat záněty kloubů, lepší trávení, navodění pocitu sytosti, rychlý zdroj energie. Můžete ho použít do kávy, smoothie, kari omáček, do kaše s cereáliemi či na výrobu domácí zmrzliny.
Věděli jste, že?
Přestože se kokos označuje jako kokosový ořech, neřadí se mezi ně, ale mezi plody. Na svém povrchu má tři jamky, z nichž dvě fungují jako výživa pro semeno, a ta třetí, měkká, aby mohl klíček snáze vyklíčit. Měkká jamka slouží také k tomu, abychom po jejím propíchnutí dostali ven kokosovou vodu.
Na přípravu kokosového mléka budete potřebovat:
- 2 hrnky strouhaného kokosu,
- 4 hrnky vody,
- 1 PL sladidla podle vlastního výběru (mléko chutná dobře i bez sladidla),
- stolní nebo jiný mixér, bavlněnou utěrku/gázu, sítko.
Postup: Do hrnce nasypte strouhaný kokos a zalijte ho vodou, následně přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte přibližně 30 minut. Uvařenou směs vlijte do mixéru a rozmixujte. Na hrnec položte sítko a na něj utěrku/gázu, do které vlijte tekutinu a nechte ji stéct. Vychladlou směs potom důkladně vymačkejte. Mléko přelijte do čisté nádoby a skladujte v lednici (vydrží cca 3 – 4 dny). Po vyjmutí z lednice mléko vždy protřepejte, protože tuková vrstva vlivem chladu zhoustne.
Domácí makové mléko
Když se řekne mák, mnohým přijdou na mysl různé sladké pokrmy, šišky, záviny či buchty. Mák se ale v kuchyni vyplatí využívat pravidelněji, nejen jako součást moučníků – můžete ho přidat do rýže, těstovin, salátů či omáček. Jeho častější využívání se skutečně vyplatí, zejména kvůli různým benefitům, které tato skvělá potravina nabízí. Je například bohatý na vlákninu, díky čemuž podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpám či průjmům.
Pokud cítíte, že vaše energie klesá, zkuste si místo kávy naservírovat mák. Kromě toho, že vás „nakopne", pročistí i vaše tělo. Je také skvělým pomocníkem při bolestech, snížení krevního tlaku či v případě, kdy potřebujete doplnit esenciální mastné kyseliny. No a pokud trpíte nespavostí, dejte si k večeři pokrm s mákem. Velké množství hořčíku, který mák obsahuje, vám dokáže zkvalitnit spánek.
Věděli jste, že?
Pro Slovany představoval mák plodinu s ochranným a obřadním charakterem. Semínka rozsypávali kolem domu či hospodářství a věřili, že je ochrání před démonickými silami.
Na přípravu makového mléka budete potřebovat:
- 80 g nemletého máku,
- 500 ml vody,
- 1 ČL medu nebo jiného sladidla (může/nemusí být),
- stolní nebo jiný mixér, bavlněnou utěrku/gázu, sítko.
Postup: Mák nasypte do misky, zalijte vodou, přikryjte a nechte přes noc stát. Druhý den přelijte směs do mixéru a rozmixujte. Na čistou misku nebo hrnec položte sítko a do něj utěrku/gázu, přes kterou tekutinu přeceďte a rukama vymačkejte. Mléko následně přelijte do čisté nádoby/láhve a skladujte v lednici. V ní vám vydrží přibližně 2 – 3 dny.
Domácí mandlové mléko
Mandle patří k oblíbeným ořechům, jsou chutné, nabité množstvím živin, představují vhodný a zdravý snack a často jimi obohacujeme sladké či slané recepty. Mají mnohé zdravotní benefity, k nimž patří například to, že obsahují vysoký podíl zdravých tuků, vlákniny a bílkovin, což pomáhá zpomalovat vstřebávání sacharidů. Jejich konzumací můžete udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi, zpomalit trávení a navodit pocit sytosti, díky čemuž snížíte příjem kalorií z jiných potravin. Mandle mají protizánětlivé a antioxidační účinky, proto pomáhají bojovat s volnými radikály. Dalším benefitem je i fakt, že podporují činnost mozku a blahodárně působí na pleť – mají vliv na nižší tvorbu vrásek a pigmentových skvrn.
Věděli jste, že?
Z botanického hlediska není mandle ořech, ale jádro v peckovici plodu, přičemž strom mandle obecná patří do stejného rodu jako švestka, meruňka či třešeň. Ve světě existuje několik specifických odrůd této plodiny, které se vzájemně liší velikostí, tvarem, barvou slupek, tvrdostí skořápky či dobou kvetení a zrání – každá odrůda se pak hodí na jiný způsob přípravy.
Na přípravu mandlového mléka budete potřebovat:
- 1 hrnek mandlí,
- 4 hrnky vody + vodu, ve které mandle namočíte,
- špetku soli,
- stolní nebo jiný mixér, bavlněnou utěrku/gázu, sítko,
- 1 PL sladidla podle vlastního výběru (mléčko ale chutná dobře i bez sladidla).
Postup: Mandle namočte do studené vody, ve které je nechte minimálně čtyři hodiny – ideálně je, pokud je necháte namočené celou noc. Díky tomu se vám budou lépe mixovat, mléko bude krémovější. Druhý den mandle sceďte, vložte do mixéru, zalijte čtyřmi hrnky vody, můžete přidat i špetku soli, která podpoří sladkou chuť jader, a rozmixujte na kaši. Směs přeceďte přes sítko nebo gázu, vlijte ji do čisté láhve či nádoby a uchovejte v lednici, kde vám vydrží cca 3 – 4 dny. Zbytky dužiny určitě nevyhazujte, ta totiž obsahuje množství vlákniny. Využít ji můžete do pečení a raw dezertů nebo vysušit v troubě a použít při přípravě domácí granoly, do jogurtu, kaše nebo jako ozdobu různých pokrmů.
Věříme, že příprava domácích mlíček vám půjde od ruky, a přejeme dobrou chuť.