Jak připravit bezlepkový pita chléb a co k němu podávat?
Přidáno: 25.3.2024 12:51.04 Počet shlédnutí: 1014
25 Březen 2024
Pita chléb, známý také jako pita nebo arabský chléb, je spojen s kuchyní různých kultur v oblastech Středomoří a Blízkého východu. Řecké, turecké, libanonské, izraelské a jiné kuchyně používají tento měkký, pružný a tenký chlebíček se starověkým původem ve více variantách. Jakou má chléb historii, jak jej připravit v bezlepkové verzi a s čím jej podávat?
Dobrota s neznámou historií
Kořeny pita chleba sahají k prehistorickým plochým chlebům na Blízkém východě. Existují důkazy před asi 14 500 lety, kdy během kamenné doby představitelé natufienu na území dnešního Jordánska vyráběli obdobný plochý chléb z divokých obilných zrn. Před zhruba 4 000 lety měl tento chléb ústřední význam v Mezopotámii a babylonské kultuře, odkud pocházejí i nejstarší písemné záznamy a recepty na výrobu placky podobné pitě připravované v peci tandur, která byla základem stravy, podobně jako je dnešní chlebová placka tanduří, resp. tanduří róti či irácký plochý chléb, který má řadu podobností s dnešní pitou.
V žádných středověkých arabských kuchařských knihách se však recept navlas podobný pitě nezmiňuje, a proto se předpokládá, že pita, jak ji známe dnes, vznikla až později. První zmínka o tomto slově v angličtině (z Oxford English Dictionary) pitta bread pochází z roku 1936, zmínka o slově πίτα (pita, tedy chléb, koláč, pita) z byzantské řečtiny byla doložena v roce 1108. Existuje mnoho dalších zmínek i hypotéz které se zabývají tímto slovem a jeho původem, ale rozhodně jde o pokrm, který přežil staletí.
Pita chléb v současné době
Pita chléb je dnes populární napříč celou Evropou. Řecké, turecké, libanonské, izraelské a jiné kuchyně používají pita chléb na mnoho způsobů. Tradičně se peče ve velmi horké peci, aby dobře nabobtnal a aby uvnitř vznikla kapsa na nádivku, jejíž varianty jsou opravdu různorodé (omáčky, pomazánky, falafel, maso apod.).
V mnoha zemích patří pita chléb mezi základní potraviny, v Izraeli jej dostanete jako přílohu téměř ke všemu a v obchodech jej koupíte doslova za drobné. Mnohé variace se podávají i u nás v Česku, a tak aby ani bezlepkový gurmán nezůstal ukrácen o tuto dobrotu, připravili jsme pro vás recept na pita chléb bez lepku. Skvělou věcí na receptu je, že jej můžete připravit na sporáku, ale také v troubě, přičemž v obou případech dosáhnete výborného výsledku. Získáte lahodné bezlepkové pita chleby, které se nafouknou a vytvoří velkou kapsu na nádivku.
Co potřebujete k přípravě bezlepkového pita chleba?
- 10 g psyllia
- 240 g (hrnek) vlažné vody
- 135 g jáhlové mouky + extra na pomoučení desky
- 75 g tapiokového škrobu
- 10 g moučkového cukru
- 1 ČL instantního droždí
- ¾ ČL soli
- 1 PL olivového oleje
TIP
Pokud místo instantního používáte sušené droždí (kostka), musíte jej nejprve aktivovat tak, že si připravíte kvásek smícháním ¼ šálku vody a poloviny cukru ze seznamu surovin. Nechte nabobtnat 10 minut a poté přidejte k suchým surovinám.
Postup:
- Těsto můžete připravit ručně nebo pomocí robota s nástavcem na těsto.
- Připravte si psylliový gel: V misce smíchejte psyllium a vlažnou vodu. Po přibližně 30 až 45 sekundách se vytvoří gel.
- V samostatné velké míse (nebo v míse od mixéru, pokud jej používáte) vymíchejte mouku, tapiokový škrob, cukr, instantní droždí a sůl.
- Do gelu ze psyllia přidejte olivový olej a dobře promíchejte, aby se spojily, poté je přidejte k suchým surovinám.
- Vše spolu vymístěte na hladké, vláčné těsto, které se odlepuje od stěn mísy (nemělo by být příliš lepkavé na dotek). Podle potřeby seškrábejte boky a dno mísy.
- Těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na šest stejných částí. Můžete si pomoci i váhou, chcete-li mít stejně velké chleby. Jeden kousek by měl vážit přibližně 82g.
- Z kousků těsta vytvarujte kuličky a přikryjte je čistou utěrkou, aby nevyschly.
- Na jemně pomoučeném povrchu rozválejte každou kuličku těsta na kulatý pita chléb o průměru asi 15 cm a tloušťce 5 mm.
- Rozválené pita chleby pokládejte na desku nebo linku, přikryjte čistou utěrkou a nechte cca 15 minut kynout při pokojové teplotě.
TIP
Pokud plánujete péct bezlepkový pita chléb v troubě, je lepší válet ho už na pečícím papíře, abyste jej snadněji přenesli na plech.
Pečení pita chleba na sporáku:
- Předehřejte pánev na středně vysokou až vysokou teplotu. (Můžete použít test s kapkou vody – pokud na pánvi prská, je připravena.)
- Položte pita chléb na rozpálenou pánev a opékejte jej asi 30 sekund, dokud se na něm místy nezačnou tvořit bubliny a neuvidíte pod ním tmavě hnědé skvrny.
- Otočte ho a opékejte dalších 30 sekund, dokud není zespodu zlatohnědý.
- Znovu jej otočte, pita chléb by se měl nyní definitivně nafouknout a dokončit. Pokud se nenafoukl, opékejte ještě 15 sekund z každé strany.
- Po upečení přeložte pita chléb na talíř vystlaný papírovými utěrkami nebo textilní utěrkou, aby se absorbovala veškerá vlhkost, která se pod ním vytvoří. Takto vám chlebíček zůstane křupavý a nezvlhne.
Pečení pita chleba v troubě:
- Položte 2 až 3 pita chleby na předehřátý plech a pečte při teplotě 250 °C asi 7 až 8 minut, dokud se nenafouknou a nebudou zlatohnědé.
- Přibližně po 2 až 3 minutách v troubě by se měly plně nafouknout.
- Po 5 až 6 minutách můžete pita chleby převrátit, aby z obou stran rovnoměrně zhnědly.
- Po upečení je ihned po vytažení z trouby kompletně zabalte do čisté utěrky. Díky tomu nebude pita pečená v troubě suchá. Utěrka zachytí páru sálající z horkého chleba a učiní jej mnohem měkčím a pružnějším.
Věděli jste, že?
Pita chléb pečený v troubě má křupavější strukturu než chléb pečený na sporáku, protože trouba mnohem více vysušuje.
Skladování a ohřívání bezlepkového pita chleba
Pita chléb si můžete vychutnat i po vychladnutí, ale pokud ho máte raději teplý, postačí mu cca 35 vteřin v mikrovlnce. Hotové bezlepkové pita chleby vydrží v dóze čerstvé cca 2 až 3 dny, ale klidně je můžete zabalit do alobalu, zamrazit, později vyjmout, nechat volně rozmrazit a poté zahřát.
Jaká nádivka se hodí do pita chleba?
Receptů je doslova nespočet – lze jej naplnit kuřecím masem, falafelem, hummusem, šunkou, sýrem či zeleninou. Na Blízkém východě se pita často konzumuje s různými omáčkami. Jednou z nich je i omáčka, která se vyrábí z pečených lilků, tahini, olivového oleje, česneku a citrónové šťávy. Oblíbené jsou také tzatziki z jogurtu, okurky, olivového oleje a bylin. Nádivka by měla vždy obsahovat „tři základní pilíře" – maso (nebo jeho vegetariánská alternativa), zeleninu a dresink.
Recept na pita chléb s kuřecím masem
K přípravě nádivky na 4 pita chleby budete potřebovat:
- 400 g kuřecích prsou
- pepř na kuřecí maso (příp. kebab)
- 200 ml bílého jogurtu
- 2 červené cibule
- 2 rajčata
- 2 barevné papriky
- 50 g listového salátu
- ½ menší salátové okurky
- 3 PL slunečnicového oleje
- 2 ČL šťávy z citronu
- sůl, mletý pepř
- 4 pita chleby
Postup:
- Kuřecí maso nakrájejte na tenké nudličky, opepřete a osmahněte na pánvi s olejem.
- Listový salát omyjte, osušte a čtyři větší listy odložte stranou, zbytek natrhejte na menší kousky (nekrájejte, aby nezhořkl).
- Očistěte cibuli a nakrájejte ji na tenké půlměsíčky.
- Rajčata, papriku a okurku omyjte a nakrájejte.
- V misce připravte dresink smícháním jogurtu, citrónové šťávy, mletého pepře a soli.
- Upečené pita chleby vystelte listem salátu a střídavě plňte upečeným masem a kousky zeleniny až po vrch.
- Na závěr polijte dresinkem a můžete podávat.
Přejeme dobrou bezlepkovou chuť!