Portobello burgery
Přidáno: 7.7.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 732
07 Červenec 2023
Grilovačky jsou již v plném proudu ak nim neodmyslitelně patří i příprava šťavnatých hamburgerů. Věděli jste však, že se dají skvěle připravit i z pečárky dvouvýtrusé, alias žampionů, alias portobella? Tato bezlepková varianta chutná skvěle a mimo jiné je portobello mnohými považováno za „superpotravinu“. Stejně jako ostatní houby, portobello jsou dobrým zdrojem aminokyselin, vlákniny, vitamínů B a mnoha základních minerálů. Mezi různými druhy zeleniny jsou jedním z nejlepších způsobů, jak získat více vitamínů B ve stravě.
Portobello burgery na víkend!
Grilovačky jsou již v plném proudu ak nim neodmyslitelně patří i příprava šťavnatých hamburgerů. Věděli jste však, že se dají skvěle připravit i z pečárky dvouvýtrusé, alias žampionů, alias portobella? Tato bezlepková varianta chutná skvěle a mimo jiné je portobello mnohými považováno za „superpotravinu". Stejně jako ostatní houby, portobello jsou dobrým zdrojem aminokyselin, vlákniny, vitamínů B a mnoha základních minerálů. Mezi různými druhy zeleniny jsou jedním z nejlepších způsobů, jak získat více vitamínů B ve stravě.
Potřebujeme:
- 4 houby portobello,
- 400 g mletého hovězího masa
- 4 plátky rajčata,
- 4 plátky oblíbeného sýra (my jsme použili cheddar),
- 3 lžíce čerstvé řeřichy,
- 2 lžičky worchestru,
- ½ červené cibule,
- ½ žluté cibule,
- 3 hrsti rukoly,
- sůl a pepř,
- 1 vejce,
- olivový olej
Nohu každého portobella oddělíme od klobouku. Klobouky položíme spodní stranou na rozpálený gril a restujeme cca 5 minut, přičemž sledujeme, aby se nám klobouky nespálily. Následně klobouky otočíme a restujeme další 3 minuty. Orestované portobella přendáme na hliníkový tác, z obou stran ochutíme solí a vložíme zpět na gril (ideálně pokud ho umíme uzavřít) ještě na 3 - 5 minut. Hotové portobella, které nám budou sloužit jako houska, stáhneme z grilu a necháme vychladnout. Přejdeme na přípravu šťavnatého maska. Mleté maso v nádobě smícháme se solí, pepřem, worchestrem, 2 lžícemi řeřichy a nasekanou žlutou cibulkou. Směs připravujeme ideálne den předem, aby se suroviny pěkně propojily. Ze směsi následně vypracujeme 2 placky a vložíme je na hliníkové tácky na gril. Opékáme je z každé strany přibližně 5 - 8 minut (záleží na tloušťce burgeru). Zhruba minutu před koncem položíme na každý burger 2 plátky sýra. Zbylé suroviny na burger připravíme dle vlastního gusta (cibulku můžeme ugrilovat nebo nechat čerstvou a podobně i ostatní suroviny). Následně si poskládáme šťavnatý hamburger. Na opečený klobouk postupně vrstvíme suroviny, jak to máme nejraději a přikryjeme druhým kloboukem. Pokud by někomu přece chyběla klasika, v pohodě hamburgerové housky, můžete využít naše Vitacelia hamburgerové housky.
Přejeme dobrou chuť!