Zelené kari s chřestem
Přidáno: 17.3.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 694
17 Březen 2023
Od dubna začíná sezóna chřestu iv našem zeměpisném pásmu. Abyste nezapomněli na tuto úžasnou a chutnou zeleninu, přinášíme Vám recept na zelené kari právě s chřestem. Jako přílohu jsme tentokrát zvolili basmati rýži, která recept pěkně doplní.
Zelené kari s chřestem
V dubnu začne sezóna chřestu a my Vám přinášíme recept, abyste na tuto vynikající zeleninu nezapomněli a do sytosti se najedli. Přestože nepatří k tradičním druhům zeleniny v našich končinách, je velmi oblíbenou. Není se čemu divit, chřest totiž obsahuje mnohé vitamíny minerální látky, posiluje nervy, ba dokonce omlazuje buňky. Dejte nám vědět o kolik let jste po našem receptu omládli :). Tak pojďme na to!
Potřebujeme:
- 1 hrnek rýže basmati
- 2 lžičky kokosového oleje
- 1 menší cibule
- 1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- 100 g vařených krevet
- 2 středně velké mrkve
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
- svazek zeleného chřestu
- 2 lžíce zelené kari pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 2 hrníčky baby špenátu
- 1½ lžičky třtinového cukru
- 1 lžička rýžového octa
- ½ lžičky limetkové šťávy
- 1½ lžičky sójové omáčky
- čerstvý koriandr na ozdobu
V úvodu receptu si připravíme rýži, kterou před vařením pořádně propláchneme vodou. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, následně snížíme plamen a vsypeme do něj rýži. Osolíme a povaříme přibližně 30 minut. Když je rýže hotová scedíme ji, přikryjeme a udržujeme v teple. V hlubší nebo wok pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Do pánve přidáme omytý a nakrájený chřest (zbavený dřevnatých konců), oloupanou a nakrájenou mrkev a restujeme cca 3 minuty. Potom přidáme kari pastu a za stálého míchání povaříme další 2 minuty. K orestované zelenině přilijeme kokosové mléko a přisypeme cukr. Celou směs necháme přejít varem, následně snížíme plamen a vaříme ještě dalších 5 - 10 minut, dokud chřest a mrkev nezměknou. Minutu před koncem přidáme vařené krevety a vmícháme baby špenát, který jen lehce vmícháme. Na závěr směs dochutíme rýžovým octem a sójovou omáčkou. Podle chuti ještě celé osolíme a podáváme s uvařenou rýží. Jídelo můžeme dozdobit lístky čerstvého koriandru. Přejeme dobrou chuť!