Vepřová panenka na hruškách
Přidáno: 19.7.2022 11:00.00 Počet shlédnutí: 712
19 Červenec 2022
Panenka v našich končinách neodmyslitelně patří k nejoblíbenějším druhům masa vůbec. Není se čemu divit, protože ji téměř každý řezník považuje za jeden z nejkvalitnějších druhů masa. Nachází se v zadní části prasete, kde jsou svalová vlákna velmi krátká a maso je tak velmi křehké. Vepřovou panenku doporučujeme připravovat v celku, aby se během pečení neztratila přirozená šťavnatost masa. Pár zajímavostí o panence máme za sebou, můžeme se pustit do přípravy dnešního receptu. Ten jsme si připravili trošku moderně, někdo by řekl podzimně, ale především lahodně a bezlepkově.
Vepřová panenka na hruškách
Panenka v našich končinách neodmyslitelně patří k nejoblíbenějším druhům masa vůbec. Není se čemu divit, protože ji téměř každý řezník považuje za jeden z nejkvalitnějších druhů masa. Nachází se v zadní části prasete, kde jsou svalová vlákna velmi krátká a maso je tak velmi křehké. Vepřovou panenku doporučujeme připravovat v celku, aby se během pečení neztratila přirozená šťavnatost masa. Pár zajímavostí o panence máme za sebou, můžeme se pustit do přípravy dnešního receptu. Ten jsme si připravili trošku moderně, někdo by řekl podzimně, ale především lahodně a bezlepkově.
Potřebujeme:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci čerstvého tymiánu + na ozdobu
- 1 vepřovou panenku
- 3 menší cibule nebo šalotky
- 3 hrušky
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce bezlepkové mouky
- 1 ½ hrníčku kuřecího vývaru
- ¾ hrníčku hruškového nektaru (nebo hruškové šťávy)
- sůl a pepř podle chuti
Začneme přípravou masa, které se bude péct v troubě. Před pečením si předehřejeme troubu na 185 °C. V menší misce si smícháme olivový olej s prolisovaným česnekem a tymiánem. Směsí potřeme celou panenku, ale i zeleninu (oloupanou a na čtvrtiny nakrájenou šalotku a na čtvrtiny nakrájené hrušky bez jader). Než půjde panenka do trouby orestujeme ji ze všech stran na pánvi, aby se maso zatáhlo. Na olivovém oleji tedy osmahneme šalotky a ze všech stran panenku vcelku. Takto zataženou panenku spolu s orestovanou šalotkou přendáme do pekáče vyloženého pečícím papírem, osolíme, opepříme a vložíme do trouby na 10 minut. Ve stejné pánvi osmahneme hrušky z každé strany (cca 4 minuty) a poté je přidáme do trouby k masu. Pečeme zakryté alobalem zhruba 20 minut. Panenku však průběžně kontrolujeme, abychom ji nepropekli. Než se nám panenka peče, připravíme si omáčku. V menším kastrůlku rozpustíme máslo, ke kterému přidáme bezlepkovou mouku. Jakmile směs zhoustne, zředíme ji hruškovým nektarem, pořádně promícháme a přidáme vývar. Vaříme do zhoustnutí přibližně 7 minut. Jakmile je panenka hotová, odebereme 2 hrušky a zbavíme je slupky, vidličkou je rozmačkáme a vmícháme do omáčky. Panenku před podáváním nakrájíme na medailonky a servírujeme s hruškami, šalotkou a omáčkou ozdobenou tymiánem. Jako příloha se k tomuto jídlu hodí opečené brambory, batáty nebo jejich kombinace.