Slaný koláč s dýní a rukolou
Přidáno: 27.6.2022 14:06.25 Počet shlédnutí: 525
27 Červen 2022
Pokud máte chuť na jídlo, které září barvami, slaný koláč s rukolou a dýní je to pravé! Dýně Hokaido je dostupná v obchodních řetězcích celoročně a můžete si tak na ni pochutnat kdy se Vám zachce. Dnes jsme pro Vás připravili Hokaido zakomponovanou do slaného koláče.
Slaný koláč s dýní a rukolou
Pokud máte chuť na jídlo, které září barvami, slaný koláč s rukolou a dýní je to pravé! Dýně Hokaido je dostupná v obchodních řetězcích celoročně a můžete si tak na ni pochutnat kdy se Vám zachce. Dnes jsme pro Vás připravili Hokaido zakomponovanou do slaného koláče.
Potřebujeme:
- 250 g smetanová pomazánka (například Olma)
- 1 větší dýní Hokkaido
- 2 lžíce olivového oleje
- 320 g bezlepkového listového těsta
- menší hrst nasekaných lístků šalvěje
- 1 lžičku muškátového oříšku
- 1 lžičku citrónové kůry
- šťávu z ½ citronu
- 2 hrsti rukoly
- 30 g piniových ořechů
- 1 lžičku sušeného chilli
- sůl a pepř
Dýni Hokkaido pořádně omyjeme (nemusíme loupat), lžičkou vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kostičky. Plech vyložíme pečícím papírem a poklademe na něj na kostičky nakrájenou dýní. Dochutíme olivovým olejem, osolíme, okořeníme, můžeme posypat chilli (pokud nemáme rádi chilli tento krok vynecháme) a šalvějí. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 ° C a pečeme zhruba 30 minut. Po upečení necháme Hokaido pořádně vychladnout. Listové testo rozválíme tak, aby se vejde na plech vyložený pečícím papírem a vytvořil se zhruba 1 cm vysoký okraj. Těsto propícháme vidličkou, aby se při pečení příliš nenafouklo a vložíme do trouby na 10 minut. Mezitím smícháme pomazánkové máslo s citrónovou kůrou, šťávou a muškátovým oříškem. Směsí potřeme upečené listové testo, posypeme opečenou tekvicou a pečeme v troubě dalších 10 minut. Slaný koláč necháme pár minut vychladnout, a před podáváním posypeme piniovými oříšky a rukolou.