Sladké Velikonoce – jaké bezlepkové zákusky upéct?
Přidáno: 18.3.2024 9:00.00 Počet shlédnutí: 764
18 Březen 2024
Jaké by to byli Velikonoce bez času stráveného za jedním stolem s nejbližšími? Nemusíte si odpírat sladké slasti svátků jara ani v případě, že jste „bezlepkáči“, raději si velikonoční chvíle s rodinou zpříjemněte sladkými pochoutkami v bezlepkové verzi podle našich receptů. Pojďte si s námi připravit bezlepkové laskonky, pasku či zázvorníky.

Bezlepkové ořechově-kokosové laskonky
Laskonky patří k oblíbeným dezertům Slovanů, ale věděli jste, že jsou populární i ve světě? Zahraničním turistům chutnali natolik, že se díky nim umístili v prestižním gastronomickém žebříčku portálu Taste Atlas na úžasném 38. místě a zařadili se tak mezi stovku nejlepších sušenek světa.
K jejich přípravě budete potřebovat:
- 5 bílků
- 300 g moučkového cukru
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 1 PL bezlepkové mouky
Na plnku (krém):
- 1 Zlatý klas
- 250 ml mléka
- 1 vanilinový cukr
- 200 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 5 PL uvařené kávy
Postup:
- Nad párou na mírném ohni šlehejte bílky s cukrem, dokud se nezahřejí (zhruba 6 – 9 minut). Na jejich teplotu a čas dávejte opravdu pozor, aby se bílky neuvařily.
- Potom šlehejte mimo páru, dokud nevznikne lesklá hustá hmota.
- Vzniklou hmotu rozdělte rovným dílem do dvou misek. Hmotu v jedné misce smíchejte s ořechy a ½ PL mouky, druhou polovinu smíchejte s kokosem a také s ½ PL bezlepkové mouky.
- Na plech vystlaný pečícím papírem položte formu na laskonky a otvory naplňte těstem. Vrch uhlaďte stěrkou a pomalu odstraňte formu.
- Dejte sušit do trouby vyhřáté na 110 °C na cca 35 minut.
- Zatímco se laskonky suší, připravte hustý krém z mléka a ze Zlatého klasu. Posypte ho vanilínovým cukrem, aby se na něm nevytvořila kůže, a nechte vychladnout.
- Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny.
- Hustý krém ze Zlatého klasu po troškách vmíchejte do máslové pěny.
- Když vznikne hmota, postupně přidávejte kávu.
- Na polovinu hotových a vychladlých laskonek natřete krém, příp. pokud chcete krásnější efekt, můžete jej nanést cukrářskou kapsou a přitisknout zbylými laskonkami.
- Dejte ztuhnout do ledničky nejlépe do druhého dne.
- Kdo chce, může laskonky ještě před uložením do ledničky pofrkat rozpuštěnou čokoládou.
Bezlepková velikonoční paska (mazanec)
Věděli jste, že název paska pochází z pojmenování jarní židovské slavnosti Pesach a jeho pořečtěného tvaru Pascha jako oslavy zmrtvýchvstání Ježíše Krista? V minulosti se tradičně pekla těsně před Velikonocemi, aby se mohla v neděli ráno spolu s ostatními potravinami odnést k posvěcení.
K přípravě budete potřebovat:
- 400 g bezlepkové mouky na kynuté pečivo
- 200 ml mléka
- 3 žloutky
- 1 celé vejce
- 20 g droždí
- 100 g másla + trochu k vymazání formy
- 80 g krystalového cukru
- 1 vanilinový cukr
- cca 20 – 25 g plátků mandlí
Postup:
- Z mléka pokojové teploty, droždí a cukru vymíchejte kvásek a nechte ho alespoň 10 minut podkynout.
- Zatím v míse smíchejte mouku, měkké máslo nakrájené na drobné kousky, žloutky a vanilínový cukr.
- Do mísy přidejte i nakynutý kvásek a vše spolu dobře vymíchejte, aby vzniklo vláčné těsto. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a dejte alespoň na hodinku kynout na teplé místo.
- S vykynutým těstem pracujte na desce pomoučené bezlepkovou moukou. Těsto rozkrojte na čtyři stejné části, ze kterých vytvarujte menší bochánky.
- Dortovou formu vymažte máslem a pokládejte do ní všechny bochánky vedle sebe.
- Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 40 – 45 minut.
- Před krájením a servírováním nechte pasku vychladnout.
- Podávejte například namazanou máslem, džemem, s mlékem či teplým kakaem, jednoduše podle chuti.
Klasické ořechové šuhajdy bez lepku
Tento sváteční nepečený zákusek v papírovém košíčku je jako stvořený pro každého milovníka čokolády. Kromě ní tvoří šuhajdu šťavnatá střední vrstva, většinou ořechová, ale typická je i rumová příchuť. Připravte si s námi léty ověřené šuhajdy, které jsou přirozeně bez lepku.
K jejich přípravě budete potřebovat:
- 400 g hořké čokolády
- 125 g másla
Na plnku:
- 250 g na sucho (na pánvi) osmažených a nasekaných vlašských ořechů (nasekejte až po osmažení)
- 150 g krystalového cukru
- 100 g másla
- 150 ml mléka
- 1 a ½ PL rumu
- 1 vanilinový cukr
Postup:
- V nerezové míse nebo hrnci smíchejte měkké máslo nakrájené na tenčí plátky s nalámanou čokoládou a nechte roztát nad párou (ve vodní lázni).
- Do připravených papírových košíčků nalijte trochu rozpuštěné čokolády. Vezměte lžičku a v košíčcích jí přejděte od středu až k okrajům, abyste na ně dostali čokoládu alespoň do poloviny výšky košíčku. Takto připravené je dejte ztuhnout do chladničky.
- Zatímco košíčky tuhnou, v hrnci si připravte plnku z mléka, vanilínového cukru, krystalového cukru a másla – nechte za stálého míchání roztát. Do mléčné směsi následně přidejte nasekané ořechy, nechte cca 5 minut povařit a odstavte.
- Do vychladlé ořechové směsi přilijte rum a zamíchejte.
- Hotovou ořechovou nádivku vrstvěte do vychladlých čokoládových košíčků a na závěr polijte zbylou polovinou čokolády. Ozdobte oříškem či strouhaným kokosem a opět dejte ztuhnout do chladničky alespoň na 4 hodiny.
Bezlepkové zázvorníky
Tradiční sušenky, jejichž vůně se mnohým pojí hlavně s Vánocemi, ale věrní fanoušci si je rádi vychutnají i o Velikonocích. Právě proto dnes pro vás máme recept na jejich bezlepkovou verzi.
K jejich přípravě budete potřebovat:
- 300 g moučkového cukru
- 380 g bezlepkové moučné směsi na koláče
- 3 vejce
- ½ KL sody bikarbony
- 25 g mletého sušeného zázvoru
- 2 PL oleje
Postup:
- Práškový cukr utřeme s olejem, vajíčky, sodou bikarbonou a mletým sušeným zázvorem. Do směsi postupně přimíchejte mouku a vypracujte těsto.
- Na prkénku poprášené moučkovým cukrem z bochánku vyválejte těsto hrubé asi 6 mm a vykrajujte formičkami.
- Pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte je volně sušit 10 hodin.
- Potom dejte zázvorníky péct do trouby vyhřáté na 150 °C na cca 15 minut.
Přejeme vám dobrou chuť!