Sladká bezlepková snídaně čtyřikrát jinak
Přidáno: 17.10.2022 9:00.00 Počet shlédnutí: 267
17 Říjen 2022
Snídaně je základ dne, to je stará známá pravda. Pokud si po probuzení dopřejete zdravou, výživnou a navíc chutnou snídani, budete mít jednak krásný start do dne a jednak potřebnou energii a výživu. Inspirujte se našimi tipy na chutnou, sladkou a při srdci hřející snídani vhodnou pro celiatiky.
Sladká bezlepková snídaně čtyřikrát jinak
Snídaně je základ dne, to je stará známá pravda. Pokud si po probuzení dopřejete zdravou, výživnou a navíc chutnou snídani, budete mít jednak krásný start do dne a jednak potřebnou energii a výživu. Inspirujte se našimi tipy na chutnou, sladkou a při srdci hřející snídani vhodnou pro celiatiky.
Obzvlášť při celiakii je vhodné, když si snídani dopřejete tak, jak mají být. Ne příliš pozdě a se vším, co k nim patří. Vynechávání jídel totiž přispívá ke zpomalování metabolismu, jakož i k různým jiným trávicím obtížím. A to je to poslední, co celiatik potřebuje. Proto vám přinášíme 4 tipy na recepty, jak si připravit sice sladkou, ale výživnou bezlepkovou snídani.
1. Veselý bezlepkový chlebíček pro malé i velké mlsouny
Čerstvý chléb s čokoládovou pomazánkou, máslem a kakaem, to jsou vzpomínky našeho dětství. Dnes si však vybereme o něco zdravější variantu, která obsahuje všechny potřebné makroživiny: zdravé tuky, cukry i bílkoviny.
Budeme potřebovat:
- 2 krajíce bezlepkového tmavého chlebíku Vitacelia
- 1 banán
- 1 PL borůvek (nebo jiné ovoce, například jablíčko)
- 2 ČL 100% mandlového másla
Volitelné:
- proteinové „kakavko"
- 150 ml mléka
- 1 odměrka čokoládového proteinu
- 1 ČL kakaa
- 1 lžička hnědého třtinového cukru
Postup:
- Bezlepkový chlebíček na pár vteřin, cca 60, dáme do topinkovače, aby se zahřál a byl jemně křupavý.
- Potom ho potřeme mandlovým máslem a poklademe na něj kolečka banánů, borůvky či jablíčka. Kreativci mohou banán použít jako oči, z borůvek vytvořit úsměv a dětem tak učinit den krásnějším.
- Kdo chce, může jako zdroj bílkovin přidat i domácí proteinové kakao. Připravíme jej smícháním všech surovin ručně nebo v mixéru na smoothie a dáme zahřát na požadovanou teplotu.
- Hotovo! Výborná bezlepková snídaně je připravena.
2. Bezlepkové ořechově-skořicové snídaňové role
Výborný recept, který se vám může hodit i pro využití staršího bezlepkového chleba. Tedy pokud ho nechcete jen tak nechat vysušit na strouhanku, že? Chutí může trošku připomínat i trdelník. Oblíbí si ho malí i velcí, tak pojďme na recept.
Na 2 porce potřebujeme:
- 4 – 6 plátků bezlepkového bíleho chlebíku Vitacelia
- 2 rozšlehaná vajíčka s 1 lžičkou březového cukru
- 40 gramů mletých vlašských ořechů
- 1 ČL skořice
- 1 lžička hnědého třtinového cukru
- 200 g jemného tvarohu
- 1 ČL březového cukru
- 2 ČL javorového sirupu
- kokosový olej ve spreji
Postup:
- V misce smícháme ořechy se skořicí a s hnědým cukrem.
- Chlebík rozválíme na tenčí plátek, skoro jako palačinku, a obalíme ve vajíčkové směsi.
- Obalený chléb z jedné strany jemně položíme do směsi s ořechy, otočíme na druhou stranu a v misce srolujeme do závitku. Z této strany ještě zavinutý chléb pořádně obalíme a přitlačíme, případně si při uzavření můžeme pomoci i párátkem.
- Obalené role ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a nasprejujeme trochu kokosového oleje.
- Dáme péct do trouby na 220 stupňů na 15 minut.
- Během pečení smícháme jemný tvaroh s březovým cukrem.
- Upečené role dáme na talíř, pokapeme javorovým sirupem a podáváme s tvarohem.
3. Pšenová kaše s fíky, borůvkami a jablíčkem
Výborná teplá kaše – přirozeně bez lepku – je ideální volbou nejen během chladných podzimních dnů. Dodá vám potřebnou energii a zasytí až do oběda.
Potřebujeme:
- 70 g pšena
- 1 ČL březového cukru
- 1 menší jablko
- za hrst borůvek
- ¼ ČL másla ghí
- 1 fíku
- 10 g pekanových (nebo jiných) ořechů
Postup:
- Ideální bude, pokud pšeno namočíte do vody již den předem, ale nebude katastrofa, pokud tak neučiníte.
- Před samotnou přípravou dáme sevřít vodu a horkou přelijeme pšeno. Následně ji vylijeme a ještě dvakrát pšeno propláchneme čistou vodou, abychom ho zbavili hořkosti.
- Do hrnce nalijeme 140 ml vody a pšeno vaříme za pravidelného míchání na mírném ohni. Pokud je třeba, během vaření ještě podléváme trochou vody.
- Když je pšeno uvařené na kaši, vmícháme do něj nastrouhané jablko, cukr a máslo ghí.
- Servírujeme do misky, dozdobíme nakrájeným fíkem, borůvkami a ořechy. Milovníci sladkého mohou kaši ještě pokapat trochou agavového sirupu.
4. Domácí vafle vhodné pro celiaky
Klasika, která nikdy nezklame. Nemusíte se bát, že to ráno nestihnete, můžete si je připravit i den předem. Vafle připravené podle tohoto bezlepkového receptu budou chutnat skvěle i další den.
Potřebujeme:
- 125 g Vitacelia bezlepkové směsi na muffiny
- 125 g Vitacelia směsi na jemné pečivo
- 125 g másla ghí
- 50 g moučkového cukru
- 50 g březového cukru
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- špetku soli
Ostatní:
- kokosový olej ve spreji
- ovoce podle chuti (maliny, jahody, borůvky, banán)
- řecký jogurt
- javorový sirup
- 1 ČL másla z ořechů kešu
Postup:
- V míse smícháme všechny suroviny na vafle a směs pořádně utřeme, můžeme si pomoci i mixérem.
- Zahřátý vaflovač nasprejujeme olejem a vylijeme do něj těsto do ¾ plochy.
- Vafle pečeme cca 3 minuty.
- Hotové vafle podáváme s řeckým jogurtem, máslem z kešu, čerstvým ovocem a polité javorovým sirupem.