Pohankový kváskový chléb
Přidáno: 18.3.2022 12:00.00 Počet shlédnutí: 643
18 Březen 2022
Kdysi naše babičky připravovali kváskový chléb běžně. Postupem času však dlouhou přípravu kvásku nahradilo pohodlnější droždí. Dnes je ovšem kváskování stále populárnější a kváskovat zkoušejí všechny generace. Kváskovat se ovšem dá i bezlepkově! Jak? To se dozvíte v dnešním receptu.
Pohankový kváskový chléb
Jak na pohankový kváskový chléb? Samotná pekařská část Vás nepřipraví o hodně času, ale spolu s kynutím Vám celková příprava pohankového kváskového chleba zabere více než 13 hodin.
Podobně jako při přípravě jiných druhů chleba budeme potřebovat těsto a kvásek.
Na těsto potřebujeme:
- 700 g pohankové mouky,
- 10 g soli,
- špetka kmínu
- 700 ml vody
Na kvásek potřebujeme:
- 20 g pohankové mouky,
- 70 ml vody
- 30 g kukuřice
Kvásek připravíme smícháním všech potřebných surovin a necháme 6 hodin při běžné teplotě nabobtnat. Po nabobtnání si nachystáme těsto tak, že velmi důkladně smícháme suroviny spolu s hotovým kváskem a dáme do větší formy na pečení. Takto připravené těsto necháme opět nakynout přibližně 6 hodin. Při tomto procesu těsto zdvojnásobí svůj objem. Posledním krokem je pečení, těsto vložíme do předehřáté trouby na 200 ° C a pečeme asi 80 minut.