Maďarské šomloi halušky a langoš bez lepku
Přidáno: 7.6.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 376
07 Červen 2023
Rádi cestujete a ochutnáváte mezinárodní kuchyně a jejich speciality? Co byste řekli na takový maďarský langoš a šomloi halušky? Nemusíte cestovat daleko – atmosféru maďarské národní kuchyně si můžete vychutnat v pohodlí domova. Stačí zajít do obchodu, nakoupit suroviny a uvařit si nejchutnější bezlepkovou verzi těchto pokrmů. Pojďme se spolu podívat, jak na to.
Maďarské šomloi halušky a langoš bez lepku přímo z vaší kuchyně
Rádi cestujete a ochutnáváte mezinárodní kuchyně a jejich speciality? Co byste řekli na takový maďarský langoš a šomloi halušky? Nemusíte cestovat daleko – atmosféru maďarské národní kuchyně si můžete vychutnat v pohodlí domova. Stačí zajít do obchodu, nakoupit suroviny a uvařit si nejchutnější bezlepkovou verzi těchto pokrmů. Pojďme se spolu podívat, jak na to.
1. Domácí bezlepkový langoš
Víte, proč se langoš nazývá langoš? A proč ho někteří v češtině pojmenovávají i nespisovně lángoš? Pojmenování vychází z maďarského slova lán, což v překladu znamená plamen. V minulosti se totiž tato pochoutka připravovala z chlebového těsta, které se opékalo kousek od plamenů. Langoš má dost blízko k dalšímu skvělému jídlu, které dnes známe pod názvem podplameník.
Receptura této poměrně mastné lahůdky se za poslední desítky let poněkud změnila a v současnosti se za nejlepší langoš považuje právě kus těstové placky vypražené v oleji. I přes jeho velkou popularitu by ste bezlepkový langoš ve stáncích či na koupalištích hledali asi jen marně, takže dnes si posvítíme na výborný recept, který si můžete v bezlepkové verzi připravit i doma.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 1 kg mouky – bezglutenové světlé chlebové směsi Vitacelia
- 42 g čerstvého droždí
- 550 ml vody
- 5 g soli
- cca 300 ml slunečnicového oleje (pro smažení)
K potření langošů:
- 100 ml slunečnicového oleje
- 4 stroužky česneku
Postup:
- V menším množství vody rozmíchejte droždí. Mouku prosejte a promíchejte se solí, rozdrobeným droždím a se zbytkem vody. Pořádně promíchejte a vypracujte těsto na langoše. Mělo by být polotuhé. Pokud je tužší, můžete přidat trochu vody. Nechte podkynout 15 minut, následně opět promíchejte a nechte kynout dalších 45 minut.
- Než těsto nakyne, připravte si česnekovou směs, kterou hotové langoše potřete. Jednoduše do oleje prolisujte očištěné stroužky česneku a pořádně promíchejte.
- Vykynuté těsto vyklopte na desku a rozdělte na cca 100 g bochánky tak, aby vám vyšlo 10 kusů langošů.
- Každý z bochánků pomoučenýma rukama rozmačkejte, aby vám vznikla placka, a položte stranou na pomoučněný vál. Komu se nedaří rukama, může si pomoci válečkem.
- Na pánev vlijte dostatek oleje, který nechte rozpálit, a když je horký, vložte do něj langoše.
- Opékejte rovnoměrně z obou stran. Hotové langoše vyjměte na obrousek, kde steče přebytečná mast. Po vyjmutí potřete česnekovo-olejovou směsí.
- Podávejte s kombinací, kterou máte nejraději (kečup, tatarská omáčka, sýr, smetana), nebo si je vychutnávejte jen tak samotné.
Maďarské šomloi halušky, chutný bezlepkový dezert
Velmi dobře známý a zřejmě ještě více oblíbený dezert původně maďarských cukráren, to jsou lahodné šomloi halušky. Měkulinké piškotové těsto tří chutí, doplněné decentním rumovým aroma, v kombinaci s nádechem vanilky, se šlehačkou a čokoládou zaručeně potěší vaše chuťové pohárky. Jenže dopřát si bezlepkové šomloi halušky kdekoli v cukrárně, to je velmi těžká mise, které předchází několikahodinové hledání či dokonce cestování, proto vám nabízíme tip, jak si tuto sladkou pochoutku připravit doma.
Budete potřebovat:
Světlý piškot:
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 150 g bezlepkové směsi na jemné pečivo Vitacelia
- 40 g rozpuštěného másla
Kakaový piškot:
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 120 g bezlepkové směsi na jemné pečivo Vitacelia
- 30 g kakaa
- 40 g rozpuštěného másla
Ořechový piškot:
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 40 g mletých vlašských ořechů
- 80 g bezlepkové směsi na jemné pečivo Vitacelia
Pudinková poleva:
- 1 l mléka
- 200 g krystalového cukru
- 20 g vanilínového cukru
- 60 g bezlepkové směsi na jemné pečivo Vitacelia
- 60 g Zlatého klasu
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 60 ml tuzemáku (rumu)
- 100 g másla
K přelití:
- 300 ml pomerančové šťávy
- 100 ml vody
- 100 ml tuzemáku (rumu)
Na ozdobení:
- 80 g opražených nasekaných vlašských ořechů
Na čokoládovou polevu:
- 150 g čokolády na vaření
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
Postup:
- Na světlý piškot vyšlehejte vejce s moučkovým cukrem do husté pěny. Opatrně – po částech – přimíchejte rozpuštěné máslo a následně po částech i prosetou mouku. Těsto vylijte do dortové formy na pečení a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 ° C na cca 20 minut. Upečený piškot nechte vychladnout ve formě.
- Na tmavý piškot opět vyšlehejte vejce s moučkovým cukrem do pěny, vmíchejte máslo, kakao a po částech přidejte prosetou mouku. Nalijte do formy, kterou jste vystlali pečícím papírem, a pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut. Upečený piškot nechte vychladnout ve formě.
- Stejně jako první dvě připravte i třetí – ořechový – piškot, ale s tím rozdílem, že nyní přidejte mleté ořechy.
- Puding uvařte v hrnci se sevřeným mlékem, s polovinou krystalového cukru a celým vanilínovým cukrem. Do větší misky dejte zbytek cukru, mouku, zlatý klas, vejce a žloutky a dobře vymíchejte metličkou. Do vaječné směsi nalijte trochu horkého mléka z hrnce, promíchejte a následně vaječnou směs vlijte do hrnce s mlékem. Za stálého míchání nechte houstnout, až vznikne pudink. Hotový pudink dejte do misky a smíchejte s rumem a máslem. Vrch misky zakryjte fólií a nechte chladnout při pokojové teplotě.
- K přelití smíchejte v hrnci pomerančovou šťávu s rumem, vodou a zahřejte. Potom přidávejte cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a rozinky, které nechte nabobtnat. Po sevření a rozpuštění cukru stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
- Vychladlé piškoty vyjměte z formy a odstraňte z nich pečící papír. Na dno formy položte světlý piškot, polijte ji třetinou rumovo-pomerančové směsi a posypte rozinkami. Natřete třetinou pudinku a položte na něj ořechový piškot. Opět polijte třetinou směsi a potřete třetinou pudinku. Přikryjte posledním, tmavým piškotem, polijte rumovo-pomerančovou směsí a natřete zbylým pudinkem, který pěkně uhlaďte. Dejte ztuhnout do chladničky alespoň na 4 hodiny, ideálně však na noc.
- Hotové šomloi halušky nakrájejte do dezertních misek a před podáváním polijte čokoládovou polevou, kterou připravíte rozpuštěním všech surovin ve vodní lázni (nad párou). Dozdobte šlehačkou a můžete posypat i osmaženými ořechy.
Přejeme dobrou chuť!