Krémové rajčatové rizoto
Přidáno: 9.6.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 1086
09 Červen 2023
Rajčata patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Zkoušeli jste je však přidat do rizota? Pokud ne, dnešní recept je právě pro vás. Připravíme si krémové rajčatové rizoto, ve kterém budou hrát rajčata hlavní roli.
Krémové rajčatové rizoto
Na dnešek máme připravený vynikající recept na rizoto trošku jinak. Potěšíme všechny milovníky rajčat protože právě ta budou hvězdou tohoto jídla. Recept je velmi jednoduchý a rychlý, ideální na sobotní oběd či lehkou večeři.
Potřebujeme:
- 150 g rýže arborio,
- 1 střední cibule,
- 4 stroužky česneku,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 80 ml bílého vína,
- 50 ml mléka,
- 150 ml zeleninového vývaru,
- 250 g rajčatového pyré,
- hrst sušených rajčat,
- sůl a pepř,
- hrst čerstvé bazalky,
- lžička sušeného oregana,
- 150 g cherry rajčat,
- strouhaný parmazán
Cibulku s česnekem očistíme a nahrubo nasekáme, ve větším hrnci dáme rozehřát olej a necháme na něm zesklovatět česnek a cibuli. Následně přidáme rýži arborio, promícháme a minutu restujeme. Směs podlijeme vínem a povaříme cca 2 - 3 minuty, aby se alkohol vypařil. Teplotu plamene snížíme, přidáme do hrnce polovinu rajčatového pyré a přilijeme polovinu zeleninového vývaru. Vaříme dalších přibližně 12 – 15 minut přičemž postupně přiléváme zbývající vývar a pyré tak, aby se rizoto nepřipalovalo, ale ani nebylo příliš vodové. Nakonec přidáme nakrájená sušená rajčata a mléko. Celou směs promícháme a ještě na závěr krátce povaříme. Dochutíme oreganem, solí a pepřem. Rizoto podáváme s nakrájenými cherry rajčátky, posypané parmazánem a ozdobené lístky bazalky.
Přejeme dobrou chuť!