• Z pohodlí domova
  • Doprava
  • Sekce "Akční nabídka"
  • Z pohodlí domova
  • Doprava
  • Sekce "Akční nabídka"
  • Předchozí
  • Další
Zpět

Jaké mohou být důsledky zanedbání bezlepkové diety?

Přidáno: 28.2.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 5110

28 Únor 2023

Neléčená celiakie může vést k chronickému deficitu živin se všemi důsledky, přičemž dlouhodobá konzumace lepku zvyšuje riziko přidružených autoimunitních onemocnění. Důsledky nedodržování diety závisí na délce jejího porušování, věku pacienta a jeho individuálního zdravotního stavu, případně na jiných faktorech. Jaké jsou tedy následky nedodržování bezlepkové diety a jaké jsou nejčastější chyby při jejím dodržování?

Jaké mohou být důsledky zanedbání bezlepkové diety?

Pokud vám byla diagnostikována celiakie, zřejmě už víte, že jedinou možnou terapií je celoživotní bezlepková, resp. celiatická dieta. Její dodržování je velmi důležité, a to i v případě, že se onemocnění vůbec neprojevuje. Problémem totiž je, že konzumace lepku poškozuje celiatikovi tenké střevo, což může časem vést k dalším komplikacím.

Úplné vyloučení lepku ze stravy však může být docela náročné. Nachází se totiž v mnoha běžných potravinách, jako jsou chléb, těstoviny, pizza či různé sušenky. Naštěstí s rostoucí informovaností a edukací o této nemoci se zvyšuje i nabídka bezlepkových výrobků v obchodech s potravinami.

Léčbu nepodceňujte

Nedodržovat dietu při celiakii se rozhodně nevyplácí. U pacientů trpících touto chorobou existuje například až čtyřikrát vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru než u těch, kteří ji dodržují. Dlouhodobá konzumace lepku u celiaků navíc zvyšuje riziko přidružených autoimunitních, především maligních onemocnění. Samozřejmě vše závisí na délce porušování diety, věku pacienta a jeho individuálního zdravotního stavu.

Celiakia a dieta

„U dětí školního věku se dlouhodobé porušování diety často nemusí ani projevit. Pokud však přísun lepku pokračuje, mohou se u pacientů objevit charakteristické problémy celiakie – bolesti břicha, úbytek na váze, menší vzrůst, anémie, osteoporóza a podobně," jmenuje dietoložka Ing. Jarmila Kabátová. Pokud se celiakie neléčí, tedy pokud se nedodržuje bezlepková dieta, organismus trpí nedostatkem živin se všemi důsledky.

Závažné komplikace celiakie

Jak upozorňuje Národní centrum zdravotnických informací, celiakie je významná prekanceróza, tedy stav předcházející rakovině. "V případě správného dodržování bezlepkové diety je však sledován pokles tohoto rizika," dodává. Mezi nejčastější malignity (zhoubnosti) patří non-Hodgkinův lymfom, karcinom (nádor) tenkého střeva, jícnu, hltanu. Méně častou komplikací bývá ulcerózní jejunokolitida kolagenová kolitida.

„Samostatnou komplikací je refrakterní kolitida. Jde o těžkou vilózní atrofii – vyhlazení slizničních výrůstků tenkého střeva –, která nereaguje na přísnou bezlepkovou dietu," vysvětluje Ing. Kabátová. „U těchto pacientů se realizují opakované enterobiopsie z více úseků tenkého střeva a musí se vyloučit jiné závažné, často i onkologické nemoci."

Nejčastější chyby při dodržování diety

Přestože krátké porušení diety nemusí uškodit, může mít na jednotlivce nepříznivý psychologický efekt. V průměru celiatici poprvé vědomě poruší dietu po pololetí jejího dodržování. Většinou jsou to mladí lidé, kteří mají potíže s adaptací na nové podmínky, které je odlišují od vrstevníků. Potíže s dodržováním diety mají i ti, kteří často cestují a jsou odkázáni na stravování v restauracích.

Stravovaní

"Někteří pacienti si myslí, že v malých množstvích lepek mohou konzumovat, ale je to omyl," přibližuje odbornice. "Organismus si to pamatuje a takové vědomé chyby se mohou projevit později v podobě vážnějších zdravotních potíží."

Jindy se stává, že pacientem je celiakie diagnostikována náhodně. Jelikož nemají žádné potíže, mají sklon bezlepkovou dietu ignorovat. Pozor je třeba si dávat i na dostatečnou kompenzaci potravin obsahujících lepek vhodnými potravinami bez lepku, aby strava nebyla jednotvárná a nevyvážená.

Mezi časté vady, které celiatici při stravování dělají, patří i ta, že sice vyloučí pšenici, ale konzumují ostatní obiloviny a výrobky obsahující lepek, jako jsou žito, ječmen, špalda, bulgur, tritikale či semolina. „Případně konzumují bramborový, lněný chléb v mylném přesvědčení, že není vyroben z lepkových obilovin," dodává nutriční poradkyně.

Léky na celiakii?

Jedinou možnou léčbou celiakie je celoživotní přísná bezlepková dieta. Postupně se však objevují nové možné alternativy, mezi něž patří například geneticky upravené obiloviny, delší doba kynutí a využití přidání laktobacilů, orální enzymová terapie či očkování. „Všechny tyto a další možnosti terapie celiakie jsou ve stadiu rozpracování a zatím nejsou v klinické praxi běžně využitelné v takovém rozsahu, jako je přísná bezlepková dieta," uzavírá Ing. Jarmila Kabátová.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení