Hovězí vývar
Přidáno: 10.4.2022 7:00.00 Počet shlédnutí: 2415
10 Duben 2022
Víte, co nesmí chybět na svátečním stole? Co postaví na nohy i mrtvého? A která polévka dodá tělu živiny a energii po nemoci? Ano, právně je to hovězí vývar! Příprava je jednoduchá, jen jej musíte včas postavit na plotnu, aby strávníky potěšil na oběd (a ne až na večeři).
Hovězí vývar
Víte, co nesmí chybět na svátečním stole? Co postaví na nohy i mrtvého? A která polévka dodá tělu živiny a energii po nemoci? Ano, právně je to hovězí vývar! Příprava je jednoduchá, jen jej musíte včas postavit na plotnu, aby strávníky potěšil na oběd (a ne až na večeři).
Potřebujeme:
- 2 ks hovězích kostí
- 500 g hovězí hrudi nebo stehna
- 1 větší cibuli
- 5 kuliček pepře
- 3 mrkve
- 2 žluté mrkve
- 1 petržel
- celerovou nať
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 – 2 brambory
Umyté maso spolu s kostmi pokapeme trochou oleje a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Necháme opéct ze všech stran přibližně 10 – 15 minut. Neoloupanou cibuli omyjeme a rozřízneme napůl. Na troše oleje následně rozpůlené části osmahneme tak, aby povrch zhnědl. Do velkého hrnce přendáme opečené kosti spolu s masem, zalijeme zhruba dvěma litry studené vody, osolíme a pozvolna (ne zprudka) přivedeme k varu. Po sevření sáhneme plamen tak, aby polévka vřela jen částečně. V tomto procesu se bude vytvářet na povrchu vývaru pěna, kterou je třeba průběžně odebírat. Až se pěna přestane tvořit (po přibližně 30 minutách vaření), přidáme opečenou cibuli (i se slupkou). Neoloupané stroužky česneku protlačíme čepelí nože aby se uvolnila chuť a přidáme do polévky. Na závěr přidáme do vývaru sůl, pepř a vaříme do změknutí masa přibližně 4 – 5 hodin. Půl hodiny před koncem vaření vyjmeme cibuli a česnek. Do vývaru následně přidáme oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Vaříme dokud zelenina není měkká. Na závěr vyjmeme z hrnce zeleninu a maso a celou polévku přecedíme.