Hovězí na burgundský způsob
Přidáno: 26.11.2021 9:00.00 Počet shlédnutí: 1949
26 Listopad 2021
Francouzská kuchyně dala světu mnoho úžasných receptů. Dnes si s námi můžete vyzkoušet tradiční, chuťově velmi výrazné Boef á´la bourguignonne, tedy hovězí po burgundsku. Pro přípravu tohoto pokrmu spotřebujete hned dvě láhve dobrého vína. Jedním budete podlévat maso, druhé servírovat vašim nadšeným hostům. Vzhůru na to!
Hovězí na burgundský způsob
Francouzská kuchyně dala světu mnoho úžasných receptů. Dnes si s námi můžete vyzkoušet tradiční, chuťově velmi výrazné Boef á´la bourguignonne, tedy hovězí po burgundsku. Pro přípravu tohoto pokrmu spotřebujete hned dvě láhve dobrého vína. Jedním budete podlévat maso, druhé servírovat vašim nadšeným hostům. Vzhůru na to!
Potřebujeme:
- 750 g hovězí zadní (loupané plec)
- 100 g slaninky
- 1 lžíci olivového oleje
- 3 mrkve
- 1 cibuli
- lžičku soli
- 30 g bezlepkové mouky
- ¼ lžičky pepře
- 500 ml červeného vína
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 700 ml hovězího vývaru
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 24 nakládaných cibulek
- 500 g baby žampionů
- 1 lžíci másla
Umyté maso si nakrájíme na kostičky o velikosti přibližně 4×4 cm a také nakrájíme slaninu na menší kousky. Slaninu osmahneme v hrnci, který je však vhodný k pečení v troubě. Do osmažené slaninky přidáme maso a restujeme, dokud se všechna šťáva z masa nevypeče a maso se nezatáhne. Slaninku spolu s masem vytáhneme ven z hrnce do misky a necháme odpočívat stranou. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibulku a na přibližně 2 cm kousky nakrájenou mrkev. Zeleninovou směs vyjmeme z hrnce a přendáme do misky. Vrátíme na oheň maso se slaninou, osolíme, opepříme a posypeme moukou. Pořádně promícháme, aby se maso obalilo z každé strany. Přidáme osmaženou zeleninu, podlijeme vínem a necháme pár minut povařit. Potom přilijeme vývar a směs přivedeme k varu. Na závěr přidáme k masu ještě bobkový list, hrnec přiklopíme poklicí, vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme 3 – 4 hodiny do změknutí masa. Mezitím si očistíme baby žampiony (nemusíme je loupat) a spolu s cibulkami je osmahneme na másle. Jakmile je maso změklé přendáme ho z trouby na sporák, přidáme k němu do hrnce žampiony s cibulkou, rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián. Vše spolu pořádně promícháme a necháme na plotně ještě přejít varem. Ideální je maso podávat s bramborovou kaší.