Dýňové mini koblihy bez lepku
Přidáno: 28.4.2022 7:00.00 Počet shlédnutí: 1870
28 Duben 2022
„Utekl jsem babičce, utekl jsem dědečkovi a tobě také uteče!“ Náš recept na bezlepkové koblihy si rozhodně nenechte utéct, protože díky přidané dýni jsou úžasně vláčné a zlatavě žluté. Ti z Vás, kteří sledují naše sociální jistě z kvízu vědí, že dýně je klasifikována jako ovoce a proto je ideální pro přípravu sladkých jídel. Vynikající podzimní dezert s láskou dělaný, na plotny smažený, na okně chlazený!
Dýňové mini koblihy
„Utekl jsem babičce, utekl jsem dědečkovi a tobě také uteče!" Náš recept na bezlepkové koblihy si rozhodně nenechte utéct, protože díky přidané dýni jsou úžasně vláčné a zlatavě žluté. Ti z Vás, kteří sledují naše sociální jistě z kvízu vědí, že dýně je klasifikována jako ovoce a proto je ideální pro přípravu sladkých jídel. Vynikající podzimní dezert s láskou dělaný, na plotny smažený, na okně chlazený!
Potřebujeme:
Těsto:
- 2 hrníčky bezlepkové mouky
- 1 lžička xantanové gumy
- ½ sáčku kypřicího prášku
- špetka soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 1⁄3 hrníčku rozpuštěného másla
- ½ hrníčku krystalového cukru
- 1 vejce velikost L + 1 žloutek navíc
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 menší dýně hokaido
- ½ hrníčku plnotučného mléka
- řepkový olej na smažení
Posyp:
- 2⁄3 hrníčku moučkového cukru
- ½ lžíce mleté skořice
- ½ lžíce mletého muškátového oříšku
Jako první si musíme upéct dýni, která je hlavní surovinou tohoto receptu. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Mezitím si dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek (semínka nevyhazujeme, můžeme je později upéct). Rozkrojenou polovinou dýně položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme do měkka (zhruba 30 – 40 minut). Po upečení necháme dýni pečlivě vychladnout a po vychladnutí ji rozmixujeme na pyré. Na přípravu koblih budeme potřebovat 250 g připraveného pyré. K pyré přidáme vejce a žloutek, mléko, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Směs pořádně promícháme, aby se všechny suroviny spojily. Ve druhé misce smícháme mouku, xantanovou gumu, kypřicí prášek, cukr, sůl a pepř. Po důsledném promíchání směs postupně přidáváme k dýňové směsi a vypracujeme těsto. Nyní stačí koblihy už jen vysmažit v oleji. Menší hrnec naplníme z poloviny olejem a necháme pořádně rozpálit. Pomocí dvou lžiček vytvoříme kuličku, kterou vložíme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Lžičky je dobré před každou novou porcí smočit ve vlažné vodě, aby se těsto příliš nelepilo. Hotové koblihy necháme vychladnout a okapat od přebytečného oleje. Posledním krokem je obalování koblih v posypu. V misce smícháme všechny ingredience na posyp a obalíme v něm koblihy.