Bezlepkový perník
Přidáno: 15.11.2021 9:00.00 Počet shlédnutí: 1598
15 Listopad 2021
Znáte ten pocit když Vaši blízcí mlsají a mlsají, a Vy bychom si tak rádi dali ty dobroty s nimi, ale nemůžete? V dnešní době už můžete všechno, je však třeba si recepty pěkně přizpůsobit! Každý rok přibývá více možností, jak si pochutnat na téměř stejných cukrářských výrobcích jako jsou ty s lepkem.
Bezlepkový perník
Znáte ten pocit když Vaši blízcí mlsají a mlsají, a Vy bychom si tak rádi dali ty dobroty s nimi, ale nemůžete? V dnešní době už můžete všechno, je však třeba si recepty pěkně přizpůsobit! Každý rok přibývá více možností, jak si pochutnat na téměř stejných cukrářských výrobcích jako jsou ty s lepkem.
Potřebujeme:
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 PL lžíce kakaa
- kapka rumu
- 2 hrnky bezlepkové mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- ¾ hrnku hotového čaje pro zvláčnění cesta
- 3 PL lžíce medu
Troubu si předehřejeme na 170 ° C. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme bezlepkovou strouhankou. Při obou vajíčkách oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Následně vyšleháme žloutky s cukrem, olejem, medem a čajem. Do hotové směsi přisypeme bezlepkovou mouku smíchanou s kypřícím práškem do perníku. Mícháme dokud se všechny suroviny pěkně nepropojíte, přisypeme kakao a přidáme podle chuti trošku rumu (pokud chceme) a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Podle chuti můžeme přidat rozinky, oříšky nebo jiné druhy ovoce. Směs vlijeme do pekáče a pečeme při teplotě 170 ° C přibližně 25 minut (dle Vaší trouby).
Zdroj: recepty.cz, bezlepek.cz, foto: Wikimedia commons, Johan Bryggare