Bezlepkové svatomartinské menu
Přidáno: 6.1.2022 7:00.00 Počet shlédnutí: 454
06 Leden 2022
Již brzy 11. listopadu nás čeká svátek svatého Martina. Většina lidí má toto jméno spojené s příchodem zimy, sněhu a také s hody, na kterých nesmí chybět svatomartinská husa. Přestože to na první sněhovou nadílku nevypadá, můžete si s námi směle připravit bezlepkové svatomartinské pohoštění. Chybět nebude mladé víno, husa s červeným zelím, pečenými kaštany a bezlepkové lokše, tedy tradiční bramborové placky.
Bezlepkové svatomartinské menu
Již brzy 11. listopadu nás čeká svátek svatého Martina. Většina lidí má toto jméno spojené s příchodem zimy, sněhu a také s hody, na kterých nesmí chybět svatomartinská husa. Přestože to na první sněhovou nadílku nevypadá, můžete si s námi směle připravit bezlepkové svatomartinské pohoštění. Chybět nebude mladé víno, husa s červeným zelím, pečenými kaštany a bezlepkové lokše, tedy tradiční bramborové placky.
Potřebujeme:
Husa:
- 1 husa bez drobů
- sůl a pepř
- lžíci kmínu
- 200 g cibule
- 200 g jablek
- 500 ml svatomartinského bílého vína
Červené zelí:
- 1 lžíce husího sádla
- 1 hlávka červeného zelí
- 400 g jablek
- 2 cibule
- 200 ml červeného vína
- 1½ lžíce třtinového cukru
Kaštany:
- 500 g jedlých kaštanů
- 200 g cukru
- 100 g másla
- 150 ml vody
- ¼ lžičky soli
Bezlepkové lokše:
- 600 g vařených, oloupaných brambor
- 200 g bezlepkové mouky + na posyp
- husí sádlo k potření
Nejprve si dáme péct kaštany, které z vrchu nařežeme do tvaru „×" a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 200 ° C a pečeme 15 – 20 minut. Po upečení necháme kaštany vychladnout a vyloupeme je. Teplotu v troubě snížíme na 170 °C a připravíme si husu. Nejprve si však nakrájíme cibuli a jablka na čtvrtky (zbavené jaderníků). Husu osolíme, opepříme a naplníme cibulí a jablky. Přesuneme ji na pekáč a pečeme 2,5 – 3 hodiny při teplotě 170°C. Během pečení husu přeléváme svatomartinským vínem a výpekem. Mezitím jak se nám husa peče si připravíme zelí. Na husím sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme lehce zesklovatět a přisypeme cukr. Jakmile zkaramelizuje, podlijeme směs červeným vínem a necháme ho trochu odpařit. Po odpaření přidáme nastrouhané zelí a dusíme doměkka přibližně 20 minut. Ke konci přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka. Kaštany nám mezitím zcela vychladly a můžeme s nimi pracovat dál. V hrnci rozehřejeme cukr a jakmile vznikne karamel, po troškách přiléváme vodu. Ke směsi přidáme oloupané kaštany a dusíme doměkka. Nakonec přidáme špetku soli a vmícháme máslo. Poslední částí receptu jsou bezlepkové lokše. Oloupané, uvařené brambory nastrouháme a smícháme s bezlepkovou moukou. Suroviny spolu propojíme a vypracujeme kompaktní hladké těsto. Z něj vytvoříme váleček, který rozdělíme na 12 stejných dílů. Každý díl na pomoučeném vále rozválíme na tenkou placku. Osmažíme nasucho na pánvi s nepřilnavým povrchem. Placky opékáme z obou stran a po upečení potíráme z obou stran husím mastí. Pečená husa je již po 3 h hotová, naporcujeme ji a podáváme s pečenými jablky, kaštany, zelím a lokšemi.