• Z pohodlí domova
  • Doprava
  • Sekce "Akční nabídka"
  • Z pohodlí domova
  • Doprava
  • Sekce "Akční nabídka"
  • Předchozí
  • Další

Bezlepkové jidáše

Přidáno: 23.3.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 1145

23 Březen 2023

Pojďte si s námi připravit fantastické bezlepkové jidáše! Ještě jste o těchto koláčcích neslyšeli? Jedná se o tradiční velikonoční koláče se zajímavou symbolikou. Těsto je velmi podobné vánočce nebo mazanci, ale přesto je jiné. Vyzkoušejte tyto tradiční koláčky upéct k blížící se Velikonoc.

Bezlepkové jidáše

Bezlepkové jidáše

Jidáše patří mezi typické velikonoční sladké pečivo. Těsto je velmi podobné vánočkovému, resp. mazancovému těstu, ale přece je trošku jiné. Pro tyto koláčky je typický právě jejich tvar stočeného provazu. Ten symbolizuje provaz, který Jidáše připravil o život a právě z tohoto důvodu patří jidáše mezi typické velikonoční pohoštění. Aby byly ještě chutnější a sladší na závěr se potírají medom. Pojďte si s námi připravit tuto pochoutku.

na 6 - 8 ks potřebujeme:

- 500 g bezlepkové směsi
- 70 g cukru krystal (do těsta)
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lyžice cukru krystal (na kvásek)
- 250 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- 60 g rozpuštěného másla
- špetku soli
- 1 lžička vanilkové aroma
- 1 lžíce strouhané citrónové kůry
- 1 vejce k potření
- rozinky na ozdobení

med

V prvním kroku si připravíme kvásek tak, že do vlažného mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do něj čerstvé droždí. Droždí necháme pracovat cca 10 -15 min, dokud nám nevzejde kvásek. Pokračujeme přípravou těsta. Do větší mísy nasypeme všechny ostatní suroviny tedy bezlepkovou směs, špetku soli, cukr, žloutek, vanilkové aroma, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a připravený kvásek. Všechny suroviny pěkně propojíme a vypracujeme hladké nelepivé kynuté testo. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme ještě trošku vlažného mléka. Pokud je naopak těsto řídké, přidáme postupně bezlepkovou směs. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu). Když máme testo vykynuté, přendáme ho na pomoučněný vál a znovu vypracujeme na bochník, který následně vyválíme na placku o tloušťce asi 2 cm. Z placky nakrájíme asi 6 – 8 proužků přibližně stejné velikosti. Proužky ještě poválíme v rukou a vytvoříme jednoduché uzly nebo jiné tvary. Hotové jidáše přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě chvilku odpočinout. Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 ° C a pečeme cca 20 - 30 minut dozlatova. Na závěr můžete koláčky pokapat medem.

Přejeme dobrou chuť!

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení