Bezlepková kapustnica
Přidáno: 3.6.2022 8:00.00 Počet shlédnutí: 322
03 Červen 2022
Slovenská kapustnica patří mezi nejoblíbenější jídla vůbec! Polévka je trošku náročnější na čas, ale zvládne ji opravdu každý. Aby byla v bezlepkové verzi, na zahuštění použijeme brambory, druhá možnost je přidání bezlepkové mouky. Je na Vás, jaký způsob zahuštění preferujete.
Bezlepková kapustnica
Tradiční slovenská kapustnica, kterou můžete podávat rovnou jako hlavní chod patří mezi nejoblíbenější slovenské polévky. Můžete ji doplnit čerstvým bezlepkovým chlebem, se kterým chutná úžasně. K zahuštění budeme používat vařené brambory a polévku doplníme lžičkou zakysané smetany. Tradiční kapustnica, patří mezi jídla, která vyžadují trochu více času na přípravu, ovšem jak se říká „za málo peněz uvaříte hodně muziky"!
Potřebujeme:
- 750 g bílé kapusty (ideálně naloženou se šťávou)
- 400 g uzeného masa
- 150 g kvalitní klobásy
- 50 g sušených hub
- 2 bobkové listy
- 30 g bezlepkové mouky (mohou se požít i brambory)
- 3 lžíce rajského přetlaku
- 1 lyžici mleté papriky
- 2 stroužky cesnaku
- sůl a pepř
- zakysanou smetana pro závěrečné dochucení
Uzené masko povaříme zhruba 3 hodiny v litru vody. Vývar poctivě uchováme, maso necháme vychladnout a odstraníme kosti. Sušené houby namočíme do vody alespoň na 20 minut, aby změkly. Kapustu slijeme a zhruba třetinu šťávy necháme na později do polévky. Ve vzniklém vývaru z masa povaříme kapustu. Na dochucení přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, maso, namočené houby a vše spolu vaříme. Jakmile budou houby měkké, přidáme rajský protlak a mletou papriku. Znovu povaříme, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a vaříme dalších cca 10 minut. Polévku můžeme zahustit přidáním brambor nebo bezlepkovou moukou. Použijeme-li k zahuštění mouku v troše vody ji rozpustíme a vlijeme do polévky. Všechno spolu promícháme, nakonec přidáme prolisovaný cesnek ještě chvilku povaříme a odstavíme z plotny. Polévku můžeme podávat s lžičkou kyselé smetany.