Bezlepková dieta
Přidáno: 28.10.2021 9:15.00 Počet shlédnutí: 631
28 Říjen 2021
Víte jak na bezlepkovou dietu, aniž byste se ochuzovali o potřebné živiny? Pokud ne, tento článek od paní doktorky je právě pro Vás. Dozvíte se v něm, co je podstatou bezlepkové diety a jaké potraviny není vhodné konzumovat při těžké formě onemocnění. S jakými problémy se můžete nejčastěji setkat při bezlepkové dietě a jak je odstranit.
Bezlepková dieta
Celiakie je onemocnění, na které v současné době nemáme lék. Přísná bezlepková dieta je hlavním terapeutickým doporučením u pacientů s celiakií, Duhringovou herpetiformní dermatitis a glutenovou ataxií. Bezlepkovou dietu také doporučujeme u alergie na lepek resp. pšeničnou mouku či u syndromu neceliakální glutenové senzitivity. Pokud celiak drží bezlepkovou dietu dochází k restituci sliznice tenkého střeva, vymizení protilátek i klinických symptomů. Je-li dodržována trvale, zabraňuje dalším projevům i komplikacím nemoci. U těžké formy celiakie se zpočátku doporučuje i vynechání potravin s laktózou, tučných a těžkých jídel. Bezlepkové potraviny jsou označené logem přeškrtnutého obilného klasu, dále můžeme využívat tzv. přirozeně bezlepkové potraviny. Zdá se, že největším problémem bezlepkové diety je nízký obsah vlákniny. Cereálie s obsahem lepku jsou nahrazovány především rýží a kukuřicí. Bezlepkové suroviny s vyšším obsahem lepku jako je quinoa, amaranth jsou málo užívané. Bezlepková dieta může obsahovat menší zastoupení mikronutrientů - minerálů, stopových prvků a vitamínů. Jedná se především o vápník, hořčík, železo a zinek, vitamíny ze skupiny B, dále vitamíny A, D a kyselinu listovou. Při nedostatku těchto nutrientů je můžeme suplemetovat potravinovými doplňky nebo potravinami, kde je dostatečný obsah těchto látek. Dalším problémem může být nevhodné složení makronutrientů - bílkovin, lipidů a cukrů. Bezlepková dieta může obsahovat méně bílkovin, kde jejich nutriční hodnota je chudší, dále více nasycených tuků a škrobů. Ty se přidávají do bezlepkového pečiva pro lepší vlastnosti těsta. Má tak vyšší glykemický index oproti normální lepkové dietě. K vyvážené bezlepkové dietě by nám měl být nápomocný nutriční terapeut, který je v této problematice dobře orientován. Závěrem bych chtěla říci, že vyřazení lepku u zdravé populace nemá medicínské opodstatnění. Nedochází ke zlepšení sportovních výkonů ani větší tréninkové zátěže či zlepšení subjektivních obtíží. Nicméně se dnes velice často setkáváme, že bezlepková dieta je doporučována široké veřejnosti - sportovcům či lidem, kteří chtějí zhubnout nebo mají nespecifické žaludeční a střevní potíže. Což může být velký problém. Nemusí tak bohužel dojít ke správné diagnostice onemocnění a screeninku celiakie u rodinných příslušníků. Cílem našeho stravování by měla být vždy vyvážená strava bohatá na vlákninu, kvalitní bílkoviny a neztužené tuky. Celiaci by měli dávat přednost zvláště přirozeně bezlepkovým produktům, jako jsou luštěniny, soja, pohanka, proso, quinoa, amarant, ořechy, kukuřice, vejce, mléčné výrobky, med, brambory či maso, zeleninu a ovoce což jim zajistí dostatečnou nutriční vyváženost.
Téma bezlepkové diety jsme probírali i na našem živém vysílání s paní doktorkou, které si můžete zpětně prohlédnout na adrese (k pohlédnutí videa je třeba mít vytvořený účet na sociální síti INSTAGRAM) : https://www.instagram.com/tv/CVGYbHVDyD7/
Tento článek pro Vás připravila MUDr. Bára Bahníková, gastroenteroložka v liberecké nemocnici a v nemocnici v Turnově.